Presentació Gaiata 15 ‘Sequiol’

Era la nit de Sequiol, el torn de la Gaiata 15, i tot començava en el Cau del carrer Herrero poc abans de l’hora senyalada per celebrar la nostra Presentació al Palau de la Festa. Els càrrecs 2019 i 2020 i les comissions major i infantil, pujaven al trenet de llanda que els traslladaria, com si de la vella Panderola es tractara, fins a l’estació final de l’acolorida seu festera.

Poc després, sobre l’esplanada del Palau, es formava la comitiva encapçalada per la ‘Colla Xarançaina’, que aquella nit tindria un especial protagonisme dins l’espectacle. Tot seguit, representants de diverses associacions festives i delegacions que aquella nit ens acompanyaven, per a donar pas a les comissions i finalment els càrrecs 2019 i 2020. Tancaven la desfilada, la presidenta de la gaiata 15 i el Sequioler de l’Any 2020. Una comitiva que entrava al Palau al so de la dolçaina i el tabal, i el soroll dels masclets i les carcasses.

Ja a l’interior, amb les manilles del rellotge senyalant les onze de la nit, s’apagaven les llums i començava l’acte de presentació de la Gaiata 15 Sequiol. Ho feia de la forma que més ens agrada, amb música en directe i ball. En aquesta ocasió, les ballarines del Ballet ’Llum d’Orient’ recordaven la forma tan característica de dansar en els temps de la cultura jueva, una de les tres que convisqueren en pau i que resultaren ser els primers pobladors de Castelló, des de la muntanyeta al pla. La combinació de les dolçaines i els tabals de ‘Xarançaina’ amb els instruments de percussió, va envoltar el Palau d’un aire hebreu que ens traslladaria fins als nostres orígens.

Aquesta primera actuació, seguida d’unes breus paraules i imatges sobre l’esmentada cultura jueva a Castelló, eren la porta d’entrada a la part protocol·lària, que començava amb l’aplegada a l’escenari dels nostres estendards, les col·laboradores i els presidents de la nostra comissió la Magdalena 2020, Manel i Elisabeth.

La comissió infantil accedia a continuació amb l’alegria i la innocència que caracteritza als xiquets. Com si ho haguera fet moltíssimes vegades, el nostre President Infantil Manel va anar ficant les bandes a les Dames d’Honor i la Madrina d’Honor Infantil amb una gran prestesa. Els acompanyants infantils entregaven també unes flors a les xiquetes.

Amb els més xicotets asseguts a les seues cadiretes dalt l’escenari, aplegava el segon tall de la nit, una vegada més amb la música en directe de ‘Xarançaina’ i la dansa d’acompanyament de ‘Llum d’Orient’. En aquesta ocasió es rememorava la cultura mora, aquella que tanta riquesa va deixar a la nostra terra, principalment als cultius i la ramaderia.

Aplegava el torn de la comissió major. Dames, Madrina d’Honor i acompanyants, van anar pujant a l’escenari on la Presidenta Elisabeth anava ficant les bandes a les Dames i els xics els entregaven uns bonics rams de flors. També els màxims representants de la Gaiata la magdalena 2019 ocupaven el seu lloc, deixant així només dues cadires buides per completar la bonica estampa de la gent sequiolera.

Abans que els càrrecs 2020 feren la seua aparició, per tal de completar les tres cultures que donaren origen al nostre poble, una tercera peça musical tronava en el Palau, en aquesta ocasió amb un aire cristià que recordava els temps del Rei Jaume I i la seua esposa Na Violant d’Hongria.

Estava tot llest per a rebre i acabar de completar d’aquesta forma l’escenari, a Lourdes, Alejandra i Manel, els nostres màxims representants per a la Magdalena 2020, que van accedir envoltats de forts aplaudiments i amb el públic posat en peus.

Era el moment de la imposició de bandes que acreditaven a Lourdes i a Alejandra com a Madrines del Sequiol per a la Magdalena de l’any 2020, així com l’entrega a Manel del retrat reservat per als Presidents Infantils i també el lliurament de rams de flors a les Madrines per part dels presidents, Manel i Elisabeth.

L’escenari estava complet, però hi havia una persona molt especial a primera fila, representant la nostra Gaiata 15 des de la Cort de la Reina Carmen. Àgueda Ibars, Madrina de Sequiol la Magdalena 2018, es mereixia el seu homenatge i qui millor per a fer-ho que els seus xiquets en aquella edició magdalenera, Nagore i Iker, que van baixar l’escenari per fer entrega d’un ram de flors a la seua Madrina.

Un moment molt emocionant que donaria pas al record del concurs de maquetes, agraint a col·laboradors i patrocinadors que feren possible la darrera edició i convidant a tots a participar en el XVII Concurs escolar de maquetes de gaiates. Després d’aquestes paraules, es va donar pas al lliurament del títol de ‘Sequioler de l’Any’, que enguany recau en una persona molt estimada dins la nostra comissió, En Paco Torres Navarro, per la seua estreta vinculació amb la gaiata 15 Sequiol i sobretot per la seua trajectòria dins del panorama fester de la ciutat.

Arribava el torn de les ofrenes, iniciades amb una nova actuació de ‘Xarançaina’ i ‘Llum d’Orient’ aquesta vegada una fusió de les tres cultures, jueva, mora i cristiana. Ofrenes que van seguir amb el grup de danses ‘La nova escola’, el centre cultural aragonés, el C.D. Castelló, els nostres amics de les falles, ‘La que faltava’ de la Vall d’Uixò, ‘Barri València’ de Borriana i ‘Falla de les Arts’ de València. Seguiren la Germandat dels Cavallers de la Conquesta’, la Federació de Colles, portada a terme pels membres de la colla Arròs Caldòs, i la Federació Gestora de Gaiates, realitzada en aquesta ocasió pels càrrecs de la gaiata 14 ‘Castàlia’, pròxims a realitzar el seu acte de presentació. Tancava el capítol d’ofrenes, el Patronat Municipal de festes, realitzada per familiars dels nostres càrrecs 2020.

Era l’hora de l’acomiadada dels membres de les comissions infantils i majors, així com el moment emotiu d’adéu als càrrecs de l’any 2019, Andrea, Natalia i Marc, els qui amb música en directe de ‘Xarançaina’, imposaven els corbatins als estendards, aprofitant també per a fer lliurament d’un quadre recordatori que lluirà com a record del 2019 en el nostre Cau.

Seguint amb la desfilada de baixada, es van acomiadar de l’escenari les col·laboradores i la presidenta de la Gaiata, Elisabeth. Només restaven els càrrecs 2020, i abans de dir-los adéu, aplegava una altra de les sorpreses de la nit. Amb música de dolçaina, tabal i percussió, la peça anomenada ‘Dragons’ donava entrada a l’escenari a dotze maquetes de gaiates construïdes pels membres de la nostra comissió, cadascuna d’elles representant un dels dotze sectors gaiaters que aquest any compleixen el seu 75è aniversari. Era la nostra manera d’agrair-los que obriren el camí com a germans majors de les què, molts anys després, naixerien per omplir un Castelló que s’havia fet gran.

Amb les imatges dels primers 38 monuments gaiaters de Sequiol projectats al Palau, es rendia homenatge als càrrecs 2020, Lourdes, Alejandra i Manel, que seguidament abandonaven l’escenari per ficar el fermall d’or a la nit sequiolera.

La fi de festa es va perllongar fins a altes hores de la matinada i va ser a càrrec del polifacètic Rodhel que va delectar a tot el públic amb el seu show musical.

Aquest havia estat el nostre acte de presentació, un acte que com sempre havia estat preparat amb cura. Després d’aquesta màgica nit, calia seguir treballant perquè la Magdalena de l’any 2020, la del 75 aniversari, estava ja molt a prop.

Fotos cortesía Ediciones digitales Muphy

Fotos cortesía Ediciones digitales Muphy

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*