Gaiata

Qui puga estar veient aquesta web i llegint aquestes línies sense haver estat mai lligat a una Gaiata, podria pensar quin sentit té dedicar el seu temps lliure, segurament el poc que que té, a treballar dins d’una Comissió de Sector com la nostra, Sequiol.

Potser s’hauria de començar per explicar què és una Gaiata.

La Gaiata és el monument representatiu per excelència de les festes de Castelló, un “esclat de llum sense foc ni fum”, senyera de nostra identitat com a poble. És una obra d’art que cada any s’el·labora amb les mans expertes dels membres de la comissió de Sequiol. Perquè artista és aquell que dissenya l’esborrall, artista és qui a partir d’aquell esboç el·labora els plànols i medeix pam a pam els material necessari per a la seua construcció. I artistes són qui pinten les cristaleres, qui preparen el quadre elèctric amb els més espectaculars canvis de llum, els fusters qui li donen al monument eixos braços que el fan ballar, artistes i dels bons són totes i cadascuna de les persones que cada divendres es reuneixen al magatzem de Gaiates per a fer crèixer i donar vida al nostre monument gaiater.

Gaiata és també la gent que prepara la Presentació al Palau de la Festa, qui dissenya l’escenari, qui tria la música, la llum, les paraules, els que monten les taules i les decoren, els que organitzen el protocol, els que reben als convidats, els qui s’encarreguen de les flors i obsequis, les bandes i insignies, per a que tot el món sàpiga quan orgullossos estem dels nostres representants i de la nostra gent.

Gaiata és la gent que cada any crea el nostre llibret, que ademés de la programació dels actes de la setmana gran, inclou totes les activitas a les quals l’associació cultural ha participat de forma activa. I presenta als nostres orgullosos xics i xiques, xiquets i xiquetes, que amb el vestit tradicional, de castelloners o llauradors, és el mateix, ens representen amb una elegància pròpia de qui es sap portador de “l’orgull de genealogia”. Y també, naturalment, el llibret tracta cada any de fer una aportació cultural extraordinària triant amb molt de carinyo articles relacionats amb la nostra terra, nostres festes i tradicions, nostre “amor pairal”.

Gaiata són els amics que mantenen el nostre web i actualitzen els contiguts cada dia, els que mantenen informats permanentment a socis, amics i internautes de les notres activitats ordinàries i extraordinàries.

Gaiata és la gent de l’equip de futbito, que amb més passió que professió, gaudeixen i ens fan gaudir cada cap de setmana com si fora la final de la Champions.

Gaiata és el grup de dances tradicioonals que cada divendres assaja el bolero, la jota, les marineries, i en cada actuació ens fa sentir realment orgullosos dels nostres dançants de la 15. Com orgullosos ens fan sentir els membres del Grup de Dolçaina i Tabal interpretant per tot arreu peçes cada vegada més complexes.

Gaiata són els artistes sense ofici que cada any ens fan riure a riallades a la representació de l’obra de teatre valencià. Si divertida és l’actuació, no menys divertits són els assajos.

Gaiata són els mestres cuiners de la nostra associació, qui cada divendres prepara un bon sopar al magatzem de gaiates per als constructors del monument, qui en cada acte organitza l’àpat amb què agrair la presència dels nostres convidats, els qui en la setmana de festes elaboren per a tots els socis del sector els esmorzars i dinars amb els quals la 15 vol fer barri, fer sector i germanor de festa.

Gaiata són aquests socis que ens permeten mantenir viva la il·lusió de continuar. Perquè amb el seu esforç econòmic, el seu suport emocional i la seva presència, ens donen forces per continuar any rere any al capdavant d’un projecte anual, sense fi, reinventant, amb imaginació i moltes, moltíssimes ganes de superar-nos.

I per descomptat, Gaiata són els nostres xiquets i els nostres joves representants. Els que fan del Cau seu estadi de futbol, la seva pista de patinatge, el saló de ball i jocs, la seva sala de festes i reunions. Els que sempre estan pel mig, els que sempre augmenten el soroll a nivells insospitats, els que ho escampen tot ràpidament però desapareixen quan toca recollir, aquells amb innocència, aquells amb murrieria, aquells que ens fan somriure en cada moment i que algun dia seran els encarregats de continuar la tasca de mantenir la Panderola, naturalment, corre que vola.

Per això, si tu que llegeixes aquestes línies tens unes bones mans per a la marqueteria, o t’agrada trastejar amb cables, xips o tenalles, si tens bona ploma, o si per contra el que t’agrada és pegar-li cops de peu a la pilota, o tens fusta d’artista, o t’encanta ballar, o tens gràcia amb la dolçaina, o bona mà a la cuina, o ets un crac de l’organització i el bon gust, o un manetes de la informàtica, tu tens un lloc en la Gaiata, en la nostra Gaiata.

Diu el nostre Pregó d’anar a la Romeria no és tan sols anar de festa. Com estar dins d’una Gaiata és molt més que passar-s’ho bé i lluir-se. Cal treballar, i dur, a més sense cap remuneració. Però la satisfacció després d’un treball ben fet, i a sobre compartida amb un ampli grup d’amics, això no té preu, ho compensa tot.
Vine a la quinze, aquí hi ha lloc per a tu!