FESTA DE LA ROSA , RONDALLA SEQUIOLERA

Dissabte de maig a Castelló,
és nit rondallera
i tota dona castellonera,
espera sa rosa i sa cançó.

Una tradició ancestral que Sequiol vol mantindre viva per això programa una nit de dissabte de la segona quinzena de maig, la Festa de la Rosa Sequiolera on totes les dones de la nostra associació reben galania en forma de melòdica ronda i segellada amb l’ofrena de la flor.

Des de fa prou anys comptem amb la col•laboració, per a este acte, amb la rondalla Vora Sequia, de la que el Sequiolo Javier Roig és membre actiu amb el seu “arsenal” d’estranyíssims instruments que fa sonar.

I, des de l’any passat comptem amb una col•laboració molt especial: la Rondalla Sequiolera. El que es va iniciar, l’any passat com una sorprenent posada en escena dels xics del Sequiol per a les seues dones; enguany ja s’ha convertit en un referent que totes esperaven amb molta il•lusió.

Així un ampli grup de Sequiolos capitanejats pel mestre Chema Orozco -ací cal dir que no són tots els que van actuar sinó molts més però que algun d’ells per diferents raons no van poder debutar- es van posar mà a l’obra i en doble sessió setmanal, van preparar una serenata amb sis melòdiques cançons. Cal ressenyar que els assajos van ser durs i molt treballats fins al punt d’indicar que en la història del Sequiol mai s’ha begut tanta aigua en el Cau.

I va arribar el dia “D” – dissabte 20 de maig- i després de la magnífica actuació dels amics de Vora Sequia que van interpretar una sèrie de cançons que van embadalir a totes les dones presents, invitant, inclús a acompanyar-los en les seues lletres i, algun gosat, fins a es va arrancar, al so del bolero, a ballar amb les nostres Madrines, Beatriz i Teresa; va arribar el moment estel•lar de la nit. Els Sequiolos Rondallers, intrèpids cavallers qual Quixots de la cançó, van ocupar el seu lloc sobre l’escenari – rigorosament uniformats i lluint la cinta distintiva de la Festa de la Rosa -, per a iniciar la ronda a la dona Sequiolera.

En este punt hem d’apuntar que l’edat no perdona i una infinitat d’ulleres van fer acte de presència entre els Sequioleros Rondalleros doncs, a pesar dels nombrosos dies d’assaig, era necessari el suport de les partitures -”xulles” amb la lletra-.

Va prendre la paraula Javier Rodríguez per a fer la presentació de l’actuació i de cada una de les cançons que s’anaven a interpretar: “Dame”, “Contigo Aprendí”, “Sabes una Cosa”, “Te necesito” i per finalitzar “Y”.

Vint intensos minuts d’harmoniosa concentració van donar pas a un apoteòsic aplaudiment final de totes les cap presents – combinant els aplaudiments amb les fotos amb el mòbil i el mocador per a eixugar alguna llagrimeta, que no sabrem mai si era d’emoció o de rialla- i una unànime petició d’una ALTRA, ALTRA…!!!

I el públic mana i els Sequioleros Rondallers van tornar a ocupar l’escenari per a interpretar “Mi gran noche”. I verdaderament va ser una gran nit per a tots. Per a elles per l’emoció de la ronda, feliços amb les seues roges roses. Per a ells per haver passat una bona estona, tant en els assajos com en l’actuació, traient avant este important repte. I per a Sequiol perquè aportava el seu xicotet homenatge a una de les tradicions més ancestrals i exclusives de la nostra ciutat: La Festa de la Rosa. I gràcies a la col•laboració dels amics de Vora Sequia i dels “intrèpids” Sequiolos Rondallers, totes les dones del Sequiol, van disfrutar de la seua ronda, una nit de dissabte, d’un mes de maig, a Castelló.

Abans de finalitzar estes paraules, un record. Este era el primer acte que celebràvem des que es coneixia la fatal notícia de la defunció de Lorenzo Ramírez, el nostre primer Sequioler de l’any però sobretot nostre gran amic. Sempre ens acompanyava en este acte on l’any passat va assistir al debut dels Sequiolos Rondallers. Diuen que u no mor mentres es mantinga el seu record. Amic Lorenzo, tu seràs etern en els nostres cors Sequiolers (q.e.p.d.)

Fotos cortesía de A.C. Gaiata 15 “Sequiol”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*