Concert commemoratiu del 75é aniversari del “Rotllo i Canya”

23/05/2021

En la Magdalena del 2020, anàvem a celebrar el 75é aniversari de les nostres festes, de les festes tal com les coneixem en l’actualitat.

Però aquest any també hi havia una cita  molt important, la commemoració del 75é aniversari del naixement d’un dels símbols més emblemàtics de les nostres festes, el pasdoble que  les identifica, l’entranyable “Rotllo i Canya”.

La cita, històrica, tènia que haver estat el 3 de febrer, perquè aquest dia de l’any 1946, una plaça de bous, plena a vessar. triava, com a pasdoble rei de les festes de la Magdalena, l’obra proposada per José García. Molt aviat, el pasdoble es convertiria en l’himne no oficial de la ciutat i posaria música als moments més estimats de generacions de castellonecs i castellonenques.

Altres peces finalistes van ser “Aires llevantins” de Bernabé Sanchis, “Gaiates i traques” de Joaquín Sanchis, i “Castalia” dels germans Teruel.

El concert de commemoració de les efemèrides, no es va poder celebrar en la data que corresponia per la crisi sanitària que ens està trastocant totes les celebracions i va ser aquest passat dia 16 de maig, la data triada per a poder dur a terme el concert commemoratiu i l’Auditori el lloc per a poder celebrar-lo.

Com no podia ser d’una altra forma, va ser la Banda Municipal de Castelló, dirigida per Marcel Ortega i Martí, la que es va encarregar de realitzar el concert, per a commemorar el 75é aniversari del “Rotllo i Canya” del mestre José García. La presentació de l’acte va ser a càrrec del cronista oficial de la ciutat  Antonio José Gascó i que va comptar entre els assistents als fills del mestre García, Alejandro i Pepe, autoritats i representants del món festiu, així com Reines i Dames de la ciutat, entre les quals es trobava Águeda Ibars.

Tampoc es van voler perdre l’esdeveniment, les nostres Madrines Alejandra Sáez Sisamón i Lourdes Climent Moreno, acompanyades pel vicepresident, Javier Rodríguez Capdevila, atents en tot moment del programa musical preparat per a l’ocasió; un programa que  peces  va conjugar, en una espècie de diàleg  entre aquella època i l’actual, incloent els pasdobles que van ocupar les 4 primeres places, intercalats amb peces com a “Quadres Mediterranis”, de l’antic mestre de la Banda Municipal Eduardo Felipe, o un peça d’un compositor actual “8 de febrer”, de Vicente Ortiz, jove compositor de Vall d’Uixó amb trajectòria internacional, centrat en el repertori de bandes simfòniques, i professor de l’important Berklee College of Music a València. També es va interpretar “Les carboneres del Nalón”, de la ondense María José Belenguer dedicada a les primeres dones que van treballar en les mines d’Astúries i que ha guanyat el segon premi en el Concurs Internacional de composició “María Teresa Prieto” de Mieres.

Com no podia ser d’una altra forma, el concert va finalitzar amb la interpretació del “Rotllo i Canya” encara que abans va tornar a prendre la paraula Antonio Gascó per a fer una dissertació i explicació de totes les parts del famós pasdoble.

Fotos cortesía SEQUIOL

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*