Ajuda en la construcció de la maqueta

Alguns apunts que poden facilitar la construcció de la vostra maqueta.

  1. Recordem que els elements indispensables perquè la nostra maqueta entri concurs són: el gaiato, l’escut de la ciutat i el logotip del concurs. A més pots afegir el logotip de la Gaiata del teu sector. Tots aquests logotips els podràs trobar en aquesta web (www.sequiol.es)
  2. Les mesures de la nostra maqueta seran: 50 centímetres d’alt per 25 d’ample.
  3. Disposarem sobre un full de paper, DIN A4 o foli, un rectangle de 25 centímetres d’alt per 12’5 centímetres d’ample. A l’interior del requadre i ajustant-nos als marges dibuixarem l’esbós de la nostra maqueta. En aquestes condicions estarem treballant a escala 1:2, és a dir cada centímetre del nostre dibuix seran dos centímetres de la nostra maqueta. Realitzat l’esbós és molt important que li assignes un lema.
  4. El primer pas serà construir el carro base de la nostra maqueta. Per a la seva construcció podem utilitzar qualsevol material resistent (cartró, fusta …) La seva alçada màxima no ha d’excedir de 8 centímetres i la seva amplada de 25. La seva forma pot ser qualsevol però potser la més fàcil i la que millors prestacions ens oferirà per al disseny de la nostra maqueta, serà la base quadrada. Una possible solució seria disposar d’un tros de tauler de 25 x 25 i de 5 mil·límetres de gruix sobre el qual adherirem, en els seus quatre vèrtexs, 4 potes de fusta de 7’5 centímetres.
  5. Pot ser necessari, segons el disseny que hem realitzat, disposar d’un eix central sobre el qual suportarem la resta d’elements. Per obtenir el centre de la base n’hi haurà prou que tracéis les diagonals (si la nostra base és quadrada) i on es tallin disposarem nostre eix.
  6. Per a la construcció de la nostra maqueta de Gaiata podem utilitzar qualsevol material: fusta, cartró, papers de colors, cartolines, gots de plàstic, plastilina, varetes de fusta, escuradents, ampolles de plàstic, palletes de refresc … qualsevol cosa que se us passi. Per a la seva manipulació és necessari utilitzar eines (tisores, cútex, serra de marqueteria …) i materials (cola, puntes, cargols, agulles …) que requereixen un maneig responsable, per evitar accidents. Si desconeixes la seva correcta utilització demana consell als teus professors.
  7. Recordeu que es valorarà l’enginy, l’originalitat, la idoneïtat de les formes, el disseny, els seus acabats … per tant us recomanem que invirtáis un temps en pensar el vostre disseny abans de llançar-vos a construir-lo. Pot ajudar-vos, a l’hora de realitzar el vostre disseny, l’observar fotografies o esbossos de les Gaiates que realitzen les diferents comissions de sector. En aquesta web podràs veure algunes de les últimes que ha realitzat aquesta comissió. També pots apropar-te al Cau de la comissió del teu sector per a demanar informació o en la Junta de Festes (Palau de la Festa) on podràs veure les maquetes de les Gaiates guanyadores dels últims anys. I en el nostre Cau (C / Herrero, 64) on molt gustosament resoldrem els teus dubtes i, fins i tot, podràs veure alguna maqueta realitzada pels nens de la nostra comissió.
  8. És possible que, a la nostra maqueta, li vulguem dotar d’il·luminació. És recomanable que utilitzeu material la tensió d’alimentació sigui igual o inferior a 12 volts. En el cas que utilitzeu elements la tensió d’alimentació sigui superior a 50 volts (per exemple els llums d’un arbre de Nadal, la alimentació és a 220 volts), heu de sol·licitar la col·laboració dels vostres professors.
  9. Qualsevol dubte que tingueu podeu consultar-la amb els vostres pares i professors o, fins i tot, enviar-nos un correu electrònic i el nostre propi equip de treball de Gaiata us ajudarà a resoldre-.

Ara només queda que et posis mans a l’obra però recorda que per poder participar has d’estar inscrit (des de la pàgina www.sequiol.es pots fer-ho).

Imagina, com t’agradaria que fos la teua Gaiata?

A les fotografies inferiors pots veure diverses gaiates realitzades pels alumnes del col·legi Isidoro Andrés corresponents als concursos de maquetes de gaiates convocats per la nostra gaiata.

ayuda-maquetas-1   ayuda-maquetas-2